Πολύπαθη Θεσσαλία. Τι παράγει ο πρωτογενής τομέας σε ποσοστά επί της συνολικής παραγωγής. Εθνικό προσκλητήριο ανόρθωσης.
Και η ΠΟΦΕΕ με τις Ενώσεις άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς
Από το ημερολόγιο ενός Φοροτεχνικού
Με το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από τη Θεσσαλία που άφησε πίσω του θρήνο και καταστροφή, η φύση έδειξε την δύναμη της και μαζί την οργή και την μήνη, που οι επιστήμονες μας συνήθισαν στην έννοια και γνώση της κλιματικής αλλαγής, κλιματικής κρίσης. Ο άνθρωπος και σύσσωμη η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα με τις οικονομικές δυνατότητες (όλα μαζί) να δείξουν τη δική τους αντίσταση. Γιατί χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Μα πιο μεγάλη είναι (και πρέπει να είναι) η δύναμη του ίδιου του ανθρώπου και της θέλησης του, όπως μας θυμίζει διαχρονικά η φιλοσοφική αλήθεια του Σοφοκλή (στην Αντιγόνη) για την ανθρώπινη δυνατότητα: «…πολλά τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει» – Πολλά ᾽ναι τα θάματα, πιο θάμ᾽ απ᾽ τον άνθρωπο, τίποτα·
Και βέβαια στον αντίποδα της διαβεβαίωσης του πρωθυπουργού ότι οι πόροι εθνικοί και κοινοτικοί υπάρχουν και θα τεθούν στη διάθεση αυτού του εγχειρήματος.
(ήδη όπως συν διατυπώθηκε και από τον πρωθυπουργό και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά τη συνάντηση τους στο Στρασβούργο «δημιουργήσαμε task force που θα κάνει τη λεπτομερή δουλειά για να ξεπεράσουμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα» και θα της επιτρέψουν να κινητοποιήσει 2,25 δισ. ευρώ, όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν).
Ωστόσο είδαμε εκτιμήσεις ειδικών ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4-5 δισ. για να πετύχουμε τους δύο, επιβεβλημένους πλέον, στόχους. Δηλαδή και να αποκαταστήσουμε τις παρούσες ζημιές και να προνοήσουμε αρτιότερα για τις επόμενες. Είπα την ταπεινή άποψη μου, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά την Κυριακή 10/9. «Ότι γίνει από δω και πέρα να γίνει αυστηρά πάνω σε μια νέα αντίληψη και αναθεώρηση των προδιαγραφών, με τη συμβολή και συνδρομή των ειδικών επιστημόνων. Γιατί αποδείχθηκε ότι όλα όσα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ήταν πεπερασμένα στις ολοένα ασύμμετρες απειλές της κλιματικής κρίσης. (σημ. εικάζω ότι αυτή την νέα πραγματικότητα εννοεί ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «όσα ξέραμε μέχρι τώρα, δεν ισχύουν»).
Κατά συνέπεια να μην αγνοηθούν και πάλι οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων και τα θεμελιώδη που παραμελήσαμε»!!
Στην περιοχή ο πρωτογενής τομέας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας(1). Αυτό καθιστά κομβική την τεχνική και επιστημονική συνδρομή, προκειμένου να επανέλθει η δυνατότητα καλλιέργειας της γης το ταχύτερο δυνατόν. Το ίδιο ισχύει και για τις τεράστιες καταστροφές στον Έβρο από τις μεγάλες φωτιές. Γι’ αυτό οφείλουμε να μιλάμε ανεπιφύλακτα για «Εθνικό προσκλητήριο ανόρθωσης».
Ωστόσο τώρα προέχει η στήριξη του κόσμου που επλήγη ανεπανόρθωτα και προς αυτή την κατεύθυνση ο Έλληνας και η ελληνική κοινωνία έχει δώσει παραδείγματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Δεν είναι μόνο που θα βρούμε τα κονδύλια εθνικά και κοινοτικά. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της ευθύνης να «μονοιάσουν» όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Στα ελάχιστα λεπτά της συνομιλίας μου με τον Γιώργο Αυτιά διακινδύνευσα μια πρόβλεψη «μήπως δούμε κάποια έκτακτη ειδική συνεισφορά» (βλ. σχετ. στο video), που μάλλον όπως θα ακούσατε ακόμα και από τον Υπ. Οικονομικών επαληθεύεται! Όντως το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή ενός τέλους για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2024. (σημ. εξετάζεται προσεχτικά «να είναι κοινωνικά δίκαιο για να μην επιβαρυνθούν οι πολλοί οι οικονομικά ασθενέστεροι». Οι σκέψεις στρέφονται στις επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα τα οποία όμως, διαθέτουν υψηλά εισοδήματα).
Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας την Τετάρτη 13/9, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε την ανάγκη να επιδειχθεί «υπευθυνότητα και αλληλεγγύη». Είπε ότι σε κάθε περίπτωση η όποια παρέμβαση θα αφορά «πρωτίστως τους έχοντες» και ότι δεν θα είναι άδικο μέτρο ούτε θα προκαλεί κοινωνική αναταραχή. Εδώ όμως μιλάμε ότι πρέπει να βρεθεί στο προσκλητήριο της εθνικής διέγερσης και η επιχειρηματική κοινότητα με πρωτοστατούσα την ελληνική ναυτιλία αλλά και τους τραπεζίτες.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν πάλι κοινωνικοί ευεργέτες. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζηδάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, κάλεσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Εκτίμησε ότι οι εφοπλιστές θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και θα ακολουθήσουν και οι βιομηχανίες.
Με την ευκαιρία αυτή, παράλληλα στο video θα δείτε μια ελάχιστη αναφορά για την ΠΟΦΕΕ στο κοινωνικό προσκλητήριο για την πολύπαθη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία από τις καταστροφικές πλημμύρες και για τους συναδέλφους Λ/Φ στη Θεσσαλία και τον Έβρο που καταστράφηκαν τα γραφεία τους. Οι Ενώσεις με τα μέλη τους Λ/Φ άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα στους δυο τραπεζικούς λογαριασμούς της Ομοσπονδίας. Οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε με όσες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας.
(1) έτσι για να συνειδητοποιούμε ότι το πλήγμα για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο, (σημ. ως οικονομολόγοι που είμαστε παράλληλα μας χρειάζονται αυτά τα στοιχεία, καθώς συνάδελφοι και δη οι Ενώσεις μας της Θεσσαλίας θα διαδραματίσουν – και πρέπει να έχουν συμβουλευτικό λόγο – στην καταγραφή των ζημιών), αρκεί να δει κανείς τι παράγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Επίσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παράγεται το 71,10% σε χοιρινό κρέας, το 51,70% σε αμύγδαλα, το 47,50% σε κάστανα, το 38% σε βαμβάκι, το 33% σε ρεβίθια και το 32% σε φακές. Στα παραπάνω προϊόντα πρέπει να προστεθεί η πολλή σημαντική αγροτική δραστηριότητα στον καπνό, τη βιομηχανική τομάτα, τις πιπεριές, το καρπούζι και πεπόνι.
Tα e–book βοηθήματα:
* Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία. Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ.
e-mail: g.christopoulos@mental.gr