Λίγο πριν τις κάλπες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Συνάδελφε Λογιστή,
Συνάδελφε Φοροτεχνικέ,
Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Σήμερα θέλω να μιλήσουμε στη δική μας γλώσσα ως ένας μάχιμος συνάδελφος όπως και εσείς.

Είχα την τύχη να ξεκινήσω την καριέρα μου από τα φοιτητικά μου χρόνια. Έτσι η πολύχρονη ενασχόλησή μου με το επάγγελμα του λογιστή, ως ελεύθερος επαγγελματίας, με βοήθησε να αποκτήσω μια κάποια απαραίτητη  εμπειρία.

Πρόλαβα τα χειρόγραφα βιβλία και έζησα τη «μοναδική» εμπειρία της θεώρησης  βιβλίων και στοιχείων με ……ουρά περιμένοντας από τις 6 το πρωί στην εφορία.

Είχα την τιμή να διδάξω στα ΤΕΙ οικονομικά μαθηματικά και λογιστικά. και τώρα με χαρά να βλέπω φοιτητές  μου να είναι άξιοι συνάδελφοι!!

Πάντα όμως είχα και έχω το όραμα κάποια στιγμή η δουλειά μας να παύσει να είναι μόνο μια δουλειά καταχωρητή παραστατικών και παράλληλα πτυχιούχου «εξειδικευμένου» στις εξωτερικές εργασίες (Εφορία, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, κλπ) και να μετατραπεί  σε εργασία επιστήμονα  συμβούλου.

Εν όψει λοιπόν των εκλογών στο ΟΕΕ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, θέλω να σας μιλήσω και να αναδείξω τη σημασία τους, καθώς η τύχη ενός ολόκληρου κλάδου (δηλαδή του δικού μας κλάδου των Λ/Φ), έχει να κάνει με το κατά πόσο προσπαθεί αποτελεσματικά η  εκάστοτε Κεντρική Διοίκηση, να διαχειρίζεται τις εξελίξεις και τον ρόλο του επαγγέλματος μας και γιατί χρειάζεται τη συνέργεια πραγματικά του κλάδου μας.

Για την πολιτική επικαιρότητα έχω ασχοληθεί πολλές φορές και δεν θα την ανακατέψω σήμερα. Απλά  θέλω να θυμίσω ότι ισχύει το άρθρο μου στην εφημερίδα «Καθημερινή», (ανήμερα των εκλογών στις 7 Ιουλίου), με τίτλο «Και μετά τα μνημόνια τι; Και μετά τις εκλογές τι;» που επίσης αναλυτικά φιλοξένησε μία ημέρα νωρίτερα το Taxheaven.

… δύο λόγους έχω από όπου αντλώ δύναμη για να ξαναθέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του φορέα μας:

Αποφάσισα να είμαι ξανά  υποψήφιος με την παράταξη «Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. – Συνεργαζόμενες Δυνάμεις», την μόνη παράταξη του μάχιμου Λογιστή – Φοροτεχνικού, τη μόνη παράταξη που προέρχεται από το επάγγελμά μας και το εκπροσωπεί αποκλειστικά και γνήσια.

Την απόφασή μου καθορίζουν δύο κριτήρια: η αμφίδρομη εκτίμηση των συναδέλφων και η αλληλέγγυα αγωνία του κλάδου να πάει μπροστά. Μόνο που  τα κριτήρια αυτά δεν είναι τυχαία. Αποτελούν τον παρονομαστή στις μέχρι τώρα μικρές ή μεγάλες προσπάθειες μέσα από όποια θεσμική θέση βρίσκομαι, συμβάλλοντας στη συλλογική δράση που στοχεύει μόνον το συμφέρον του Κλάδου.

Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την βιωσιμότητα του, την  αξιοπιστία και την  επιστημονική αναβάθμιση, ώστε το Επάγγελμα μας να χαίρει του σεβασμού και υπόληψης που του ταιριάζει.

Συνάδελφοι είμαστε μπροστά σε κρίσιμες συγκυρίες για το επάγγελμα, που αναδεικνύουν προκλήσεις υπευθυνότητας  και όλοι πρέπει να σηκώνουμε το βάρος. Και οι νέοι συνάδελφοι και οι παλιότεροι.

Μεγαλύτερη όμως ευθύνη έχουμε οι παλιότεροι στο επάγγελμα που εν πολλοίς έχουν να κάνουν και με την αποτελεσματική διαχείριση του επαγγέλματος μας από τον φορέα μας, το ΟΕΕ.

Στις 15 Δεκεμβρίου ψηφίζουμε για την τύχη του επαγγέλματος μας και για προοπτική του Ο.Ε.Ε.

Με αυτές τις σκέψεις επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, αισθανόμενος ότι μοιράζομαι τα προβλήματα και τα κοινά ενδιαφέροντα της μάχιμης επαγγελματικής καθημερινότητας.

ΠΡΩΤΑ το επάγγελμά μας
Η «Π.Ο.Φ.Ε.- Ε. Συνεργαζόμενες Δυνάμεις», είναι λοιπόν παρούσα και πάλι στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

και ζητάμε

την ψήφο σου για να στείλουμε περισσότερους συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ.

Ψήφος στην «Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. Συνεργαζόμενες Δυνάμεις»
Είναι ψήφος στο Επάγγελμά μας

Κάνοντας έναν απολογισμό στην τριετία που πέρασε θέλω να υπερασπιστώ και να θυμίσω, όσα λίγα, αλλά πολύ κρίσιμα ζητήματα, χειρίστηκε η παράταξή μας φέρνοντας καλά αποτελέσματα. Οι κατευθυντήριες γραμμές σε ότι πετύχαμε και σε ότι θα επιδιώξουμε και σε αυτή τη νέα τριετία του φορέα μας είναι:
Οι στόχοι μας ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτοι.
Και για τρόπους δράσης λέμε:
– Ναι στις διαβουλεύσεις,
– Ναι στις παρεμβάσεις
– Πάντα όμως με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Αφουγκραστήκαμε την αγωνία και το άγχος κάθε συναδέλφου με αίσθηση  ότι μοιραζόμαστε τα προβλήματα και τα κοινά ενδιαφέροντα της μάχιμης επαγγελματικής καθημερινότητας.
Και σε αυτή την τριετία  είτε με προτάσεις για βελτιώσεις στην νομοθετική διαδικασία, είτε με προτάσεις σε θέματα που μας προβληματίζουν, η «Π.Ο.Φ.Ε.- Ε Συνεργαζόμενες Δυνάμεις», βρέθηκε αντιμέτωπη,  αλλά και σε αποτελεσματική συνεργασία, με την εκάστοτε Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και πετύχαμε  αρκετά για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών μας με στόχο την μείωση λαθών και την αποφυγή προστίμων.
Το 2014, ήταν καθοριστική η συμμετοχή μας για την κατάργηση του αναχρονιστικού Κ.Β.Σ., που επί  δεκαετίες ήταν ο εφιάλτης μας και στην απλοποίηση της φορολογίας και την ολοκλήρωση των Ε.Λ.Π. (στηριζόμενη στην διεθνή πρακτική)

Το 2015, ανατρέψαμε μέσα στην Βουλή την ποινική διάταξη που όριζε ρητά τον Λογιστή – Φοροτεχνικό ως υπεύθυνο συνέργειας, ακόμη και όταν εν άγνοια του υπογράφει ανακριβή δήλωση.
Ποιος συνάδελφος δεν ξέρει και δεν θυμάται ότι εμείς μέσα στη Βουλή στη συζήτηση του ν.4308/2014 για τα ΕΛΠ, δεν αφήσαμε να φύγει η δυνατότητα και η ευκαιρία για να διασώσουμε άλλη μια φορά το επάγγελμά μας με την ορθή διατύπωση της τροπολογίας ώστε «οι οικονομικές καταστάσεις κάθε οντότητας να υπογράφονται από τον κατά νόμο υπεύθυνο Λογιστή- Φοροτεχνικό για τη σύνταξη αυτών ..»

Συνεργαστήκαμε με την επιτροπή του Κώδικα Δεοντολογίας και για τροποποίηση του αλλά και για την μετατροπή του σε Προεδρικό Διάταγμα ενώ με προτροπή δική μας έχουν μπει και ελάχιστες αμοιβές που θέλει ο κλάδος.

Και βέβαια το ζήτημα που δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί καμία παράταξη, είναι η μάχη και η άγρυπνη παρακολούθηση της παράταξής μας για το ασυμβίβαστο του διπλού ρόλου και έργου  των Ελεγκτικών Εταιρειών.
Ήταν το 2016, όταν στη Βουλή που συζητείτο νομοθετικά  το σχετικό θέμα  διαμηνύσαμε ότι «ο κλάδος θα αντιδράσει».
Τρία χρόνια αργότερα η διαμαρτυρία μας έπιασε τόπο.
Στο νέο φορολογικό Ν/Σ που ψηφίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή, ο νομοθέτης δικαίωσε τις βάσιμες, αντιρρήσεις του κλάδου μας που εδράζονται  στις οδηγίες της ΕΕ). Έτσι στο άρθρο 37, ο νομοθέτης παραγγέλλει:  «εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απαγόρευσης παροχής μη ελεγκτικών υπηρεσιών του άρθρου 5 του ΕΕ Κανονισμού 537/2014».

Βάζω ψηλά στο σημερινό σημείωμα τα  Ηλεκτρονικά βιβλία και την τροπολογία που προτείναμε στο άρθρο 30 του Ν/Σ:
«…..υποχρεωτικά διαμέσου λογιστή-φοροτεχνικού που είναι υπεύθυνος ………..»

Τη ζητήσαμε τεκμηριωμένα και για  το αυτονόητο: να ισχύσει και για τα ηλεκτρονικά βιβλία η θεσμική διαπίστευση του κατά νόμο αδειούχου Λογιστή – Φοροτεχνικού.

Ύστερα και από τα πολυάριθμα σεμινάρια ανά την Ελλάδα εντός του έτους με στελέχη της ΑΑΔΕ και διαβουλεύσεις των Ενώσεών του κλάδου μας, (παρά τις αρκετές επιφυλάξεις τεχνικής φύσεως και της  διαφαινόμενης διπλής δουλειάς, λόγω παράλληλης σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα τήρησης και ενημέρωσης των λογιστικών αρχείων και βιβλίων), ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών, δεν απέρριψε τη χρησιμότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων, και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ως ζητήματα μείζονος δημοσίου συμφέροντος, αλλά θέσαμε ορισμένες προϋποθέσεις ως «κόκκινες γραμμές».

Θα ήθελα ειλικρινά να απαντήσει το ΟΕΕ γιατί  δεν στήριξε στη Βουλή την πρόταση τροπολογίας, ενώ του την κοινοποιήσαμε επίσημα ;; και τι σκέπτεται να κάνει από δω και πέρα;
Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε ότι αφορά τη δουλειά μας και στη νέα αυτή εφαρμογή τον θεσμικό ρόλο, όπως άλλωστε προκύπτει στην πράξη για όλες τις δηλωτικές φορολογικές και λογιστικές υποχρεώσεις, των επιχειρήσεων  που προβλέπουν οι κατά περίπτωση διατάξεις (Ν. 2873/2000, άρθρο 38,Ν. 2515/1997, Ν. 3842/2010, Ν. 4308/2014, ΠΔ 340/1998, κλπ), βάζοντας όλες τις προϋποθέσεις που έχουν διατυπωθεί επίσημα και μέσα από τα ψηφίσματα των συναδέλφων.
Θα συνεχίσω πιο κάτω και θα μοιραστώ μαζί σας προτάσεις που είναι και προτάσεις  της παράταξής μας:

Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι:

→ Μηδενισμός των υφιστάμενων ορίων κύκλου εργασιών, για υπογραφή από Λογιστή-Φοροτεχνικό:
Όπως προβλέπουν οι νεότερες διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4308/2014 για τα ΕΛΠ.

→ Να υλοποιηθεί επιτέλους η πολύπαθη ψηφιακή υπογραφή που έχει νομοθετηθεί από το 2010:
Τι κρύβεται πίσω από την αδικαιολόγητη αναβολή με μονότονες υποσχέσεις σε κάθε Συνέλευση των Αντιπροσώπων??

→ Εγγραφή των πτυχιούχων των Α.Τ.Ε.Ι (Οικονομικών Σχολών) στο Ο.Ε.Ε.:
Η παράταξή μας έφερε το θέμα δύο φορές στη  ΣτΑ, όταν συζητείτο το θεσμικό πλαίσιο. Δυστυχώς καμία παράταξη ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΕ με την ψήφο της την πρότασή μας.

→ Λογιστικά Γραφεία: μόνο από Λογιστές
Ζητάμε να πάψει η παρανομία να ανοίγουν λογιστικά γραφεία  χωρίς την προσκόμιση  επαγγελματικής ταυτότητας από το ΟΕΕ.
Και αυτό το θέμα το έχουμε πολυσυζητήσει με το  ΟΕΕ, μόνο που είναι «στη λίστα αναμονής».
Ώσπου μη περιμένοντας άλλο η παράταξή μας έχει προτείνει τροπολογία για προσθήκη άρθρου 4Α  στο Π.Δ. 340/1998:
«Για την έναρξη εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας Λογιστή – Φοροτεχνικού στην αρμόδια ΔΟΥ, πέραν των προβλεπομένων από τις όποιες ειδικότερες διατάξεις, η επαγγελματική ταυτότητα όπως ορίζεται και χορηγείται  κατά το προηγούμενο άρθρο 4, θα προσκομίζεται ως απαραίτητο δικαιολογητικό»

→ Λογιστικά γραφεία από εταιρείες: να είναι Λογιστές όλοι οι εταίροι:
Επίμονα το θέτουμε κάθε φορά στις ΣτΑ του ΟΕΕ και ζητάμε να επανέλθει το καθεστώς όπου όλοι οι εταίροι να είναι Λογιστές – Φοροτεχνικοί, κάτοχοι αδείας.

→ Ανάρτηση στο ΓΕΜΗ του υποδείγματος Β6, ή του Ε3 από ατομικές και προσωπικές εταιρείες:
Αυτή την τροπολογία πρότεινε η παράταξή μας στηριζόμενη στη διάταξη του   άρθρου 5 του ν. 4308/2014 για τα ΕΛΠ.

→ Όλα τα στοιχεία σε μία μόνο ηλεκτρονική πύλη:
Να γίνεται μια φορά υποβολή στο ΓΕΜΗ και από εκεί να τα αντλούν οι άλλες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου (τράπεζες- στατιστική υπηρεσία κ.λ.π.)
Έτσι θα γίνει πράξη η εξαγγελία για υλοποίηση της αρχής «Μόνο Άπαξ».

→ Να λείψει ο «γολγοθάς» του κλάδου στο πονεμένο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο:
Να ανοίγει στην ώρα της η εφαρμογή και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα για  όλη την περίοδο που προβλέπει ο ΚΦΕ.
Να ανεβαίνουν έγκαιρα οι βεβαιώσεις από τους φορείς και τα ταμεία για την ηλεκτρονική προ-συμπλήρωση των δηλώσεων

→ Λύση στον ατέλειωτο φόρτο του κλάδου μας από τις κάθε λογής εφαρμογές που έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής:
Το 95% των ηλεκτρονικών συναλλαγών πέρα από φορολογικές υποχρεώσεις περνούν μέσα από τα λογιστικά γραφεία που λειτουργούν ως άμισθα ΚΕΠ
Θεσμοθέτηση κοστολογημένων αμοιβών όπως έχουν άλλοι επιστημονικοί
κλάδοι, όπως την προτείναμε από την συμμετοχή μας στην επιτροπή για την επανασύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της σοβαρής ασθένειας του Λογιστή επιχείρησης,

→ Θέσπιση προνοιακών μέτρων για τις αυτοαπασχολούμενες συναδέλφισες,

→ Δικαίωμα σε άδεια τοκετού, δικαίωμα σε άδεια λοχείας, κ.α

→ Μη επιβολή πρόστιμου επί τροποποιητικών δηλώσεων όλων των φορολογιών όταν η αρχική είναι εμπρόθεσμη (Εναρμόνιση και εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 54 του ΚΦΔ).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Χριστόπουλος- Φοροτεχνικός
e-mail: g.christopoulos@mental.gr
τηλ. 210-6721585, κιν. 6944-310651