Γιώργος Χριστόπουλος : Τι συγκεκριμένα ζητά η Κυβέρνηση από τις τράπεζες

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καλούνται να πάρουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι συστημικές Τράπεζες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα των ημερών, είδαμε ότι αυτό ζητά  η Κυβέρνηση. Και αυτό μετέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η κυβέρνηση ζητά συγκεκριμένα:

  1. Κατάθεση πρότασης από τις τράπεζες για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. (σημ. η Κυβέρνηση ζητά η πρόταση να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες).
  2. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  3. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  4. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές, για τις οποίες η Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα (βλ. σχετικά πιο κάτω) σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης 12 τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά την κοινωνία:

Κατά τη συνάντηση που έχει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των τραπεζών, ζήτησε να επαναξιολογήσουν το κόστος των προμηθειών τους σε μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές. Παρουσίασε, μάλιστα, λίστα  12 τραπεζικών συναλλαγών, για τις οποίες μπορεί να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.

Αφορούν:

  1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
  2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης.
  4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πρωθυπουργός: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

 

 

 

* Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία.  Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group  Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ.

e-mail: g.christopoulos@mental.gr