Σκιαγραφώ (με την εμφανή κατανόηση του προβλήματος από την έγκριτη δημοσιογράφο) το χρονικό της «ιστορικής απόβασης» στην Αθήνα της Ομοσπονδίας, την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Όχι με τη συνηθισμένη πρακτική του ενός, των δυο, των πέντε. Αλλά των 52 προέδρων! Δηλαδή μιας πανελλαδικής αντιπροσώπευσης του κλάδου και του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού. Του κατά το νομοθέτη «θεματοφύλακα» της φορολογικής και ασφαλιστικό- εργατικής νομοθεσίας και των δημοσίων εσόδων!
Και το εύλογο ερώτημα στο: «να έλθουν από όλη την Ελλάδα 52 πρόεδροι Ενώσεων και να μη μπορούν να βρουν «ανοιχτές πόρτες» για διάλογο, ώστε να βρεθεί η σωστή λύση», ποια είναι η πειστική απάντηση;
Θα ερμηνευθεί ή θα καταγραφεί άραγε ως άρνηση διαλόγου; ή ως θετική πρακτική «δείτε λόγω δυσκολιών τον Υφυπουργό»;
«το χρονικό της ιστορικής μέρας και το μήνυμα για διάλογο»
Ηθικό δίδαγμα: Αν δεν λυθεί τώρα το επίμαχο ζήτημα των δηλώσεων δεν θα λυθεί ποτέ και οι ατέρμονες «καυγάδες» αλλά και το «σισύφειο μαρτύριο» θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ξανά και ξανά.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις ως επιστημονικός κλάδος και πλάι στα συνδικαλιστικά όργανα και στο ΟΕΕ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και να διεκδικήσουμε μια ρεαλιστική, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο ζήτημα των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων:
α) Ένα σταθερό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υποβολής που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από κοινού με τη Διοίκηση, το υπουργείο οικονομικών, τον κλάδο, το ΟΕΕ και τους φορείς, αφού τεθεί «στο τραπέζι» των συζητήσεων ένας ρεαλιστικός αριθμός υποβολών ανά ημέρα, χωρίς να περιλαμβάνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αλλά ούτε και τον Αύγουστο (Πάσχα κ.λπ.), με ρητή δεσμευτική νομοθετικά έναρξη και λήξη.
Με εχέγγυα και δεσμεύσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Όπου μέσα στον Φεβρουάριο, για να ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία των ηλεκτρονικών εφαρμογών θα επιβεβαιώνεται από επιτροπή ειδικών η άρτια προ συμπλήρωση με όλα τα δεδομένα εισοδημάτων, φόρων και λοιπών αναγκαίων στοιχείων και με σειρά λειτουργικών δοκιμών.
Θα βοηθούσε να τεθεί μια διαφορετική προθεσμία για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από λογιστή όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες (π.χ. Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.)
β) να έχει σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, όπως είχε νομοθετηθεί στην αρχική διάταξη του ΚΦΕ-ν.4172/2013 με τη «σοφή» πρόβλεψη της 5μηνης προθεσμίας (1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου), με τη δέσμια υποχρέωση ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες και δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες. Και ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.
γ) Αναμφισβήτητα για να μπορεί το χρονοδιάγραμμα να υποστηριχθεί, θα πρέπει και οι φορείς να έχουν διοικητικές κυρώσεις και να μην στέλνουν νέα στοιχεία συνέχεια μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει αυτόματα οι δηλώσεις που αφορούν τα νέα στοιχεία να παρατείνονται.
*Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός – οικονομολόγος, με συγγραφική και διδακτική εμπειρία, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», πρ. καθηγητής ΤΕΙ. g.christopoulos@mental.gr