Γ. Χριστόπουλος: Εξελίξεις και κυοφορούμενες αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών

Mια εκτεταμένη επισκόπηση των εξελίξεων για το ζήτημα του τεκμαρτού εισοδήματος, τόσο από τη σκοπιά των ενστάσεων που έχουν προβάλλει οι κλαδικοί εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και από τις αναφορές της νομολογίας και των γνωστών συνταγματολόγων που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την συνταγματικότητα ή μη του εν λόγω νομοσχεδίου και όσες κυοφορούμενες αλλαγές, μου έκανε την τιμή το EPSILON7 του Σεπτεμβρίου, να συζητήσω στη “συνέντευξη του μήνα”, με τον γνωστό και πολύ έμπειρο στα του οίκου μας Δημοσιογράφο και συντάκτη του περιοδικού Yiannis Pahoulakis. Και τούτο, δεδομένου ότι, ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχουν διαρρεύσει αρκετές πληροφορίες.

 

Επιπλέον, στις πολύ επίκαιρες και πρακτικά χρήσιμες ερωτήσεις του δεν απουσιάζουν τα της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της ΠΟΦΕΕ (πάνω στην οποία επεκτείνω και εγώ, στις δημόσιες τοποθετήσεις μου) για «νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις», και οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν σε αυτή την επιλογή να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των καθυστερήσεων και των συνακόλουθων παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και του «γολγοθά» που ανεβαίνουν κάθε χρόνο οι λογιστές/φοροτεχνικοί σε όλη τη χώρα.

 

Ο Γιάννης Παχουλάκης έγραψε:

 

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών, βάσει του νέου ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος, απέφερε σηµαντικά αυξηµένα έσοδα στα ταµεία του κράτους, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών να εξετάσει βάσει των στοιχείων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τις πιθανές αλλαγές ή βελτιώσεις, χωρίς, όµως, να αλλάζουν τον κορµό και τη φιλοσοφία της ρύθµισης, όπως πολλές φορές έχει τονίσει τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρµόδιος Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

 

Το επόµενο διάστηµα είναι κρίσιµο για την οριστικοποίηση και την ανακοίνωση αυτών των αλλαγών και ούτως ή άλλως το θέµα θα εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους φορείς της αγοράς και τα λογιστικά- φοροτεχνικά γραφεία για αρκετά µεγάλο διάστηµα. Δεδοµένου ότι, ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχουν διαρρεύσει αρκετές πληροφορίες για τις πιθανολογούµενες αλλαγές, ζητήσαµε από τον γνωστό και έγκριτο φοροτεχνικό – οικονοµολόγο κ. Γιώργο Χριστόπουλο να µας δώσει µία εκτεταµένη επισκόπηση των εξελίξεων για το ζήτηµα του τεκµαρτού εισοδήµατος, τόσο από τη σκοπιά των ενστάσεων που έχουν προβάλλει οι κλαδικοί εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελµατιών, όσο και από τις αναφορές της νοµολογίας και των γνωστών συνταγµατολόγων που έχουν ασχοληθεί εκτενώς µε την συνταγµατικότητα ή µη του εν λόγω νοµοσχεδίου.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει: «Το οπλοστάσιο µε την ψηφιακή συνδροµή σύγχρονων ελεγκτικών µεθόδων (άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών, έµµεσες τεχνικές ελέγχου, myDATA, POS µε διασύνδεση των ταµειακών µηχανών, κ.λπ.), θεωρούσαµε ότι εγγυώνται την σύλληψη της φορολογητέας ύλης, όπου διαφεύγει από σηµαντική µερίδα των αυτοαπασχολούµενων και ελεύθερων επαγγελµατιών και τον περιορισµό της φοροδιαφυγής (γιατί για ολική πάταξη της δεν µιλάµε)»…

 

Επιπλέον, ο κύριος Χριστόπουλος αναφέρεται εκτενώς στην πρόταση του Οικονοµικού Επιµελητηρίου Ελλάδας για «νοµοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράµµατος, µε σαφή ορισµό ηµεροµηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Φεβρουαρίου µέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις», και τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν σε αυτή την επιλογή να λύσει τον «γόρδιο δεσµό» των καθυστερήσεων και των συνακόλουθων παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα νοµικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και του «γολγοθά» που ανεβαίνουν κάθε χρόνο οι λογιστές/φοροτεχνικοί σε όλη τη χώρα.

 

Δείτε παρακάτω όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ. Σεπτεμβρίου ο κύριος Γιώργος Χριστόπουλος, φοροτεχνικός – οικονοµολόγος, µε συγγραφική και διδακτική εµπειρία, επιστηµονικός συνεργάτης του Taxheaven, µέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής φορολογίας και λογιστικής Τ.Ε.Ι..